Per 1 oktober 2020 wordt Blue Ocean Fishing onderdeel van Delta-N. Lees het volledige bericht.

Over techniek

Voor als u precies wilt weten hoe het zit

Toekomstgerichte architectuur

Bij de ontwikkeling van de software maken wij gebruik van een zogenaamde model driven, low-code benadering en bouwen wij op basis van een gelaagde software architectuur.

Model driven betekent dat we altijd uitgaan van de business specificaties en deze vertalen naar een model waarmee de belangrijkste kenmerken van de business in kaart worden gebracht. Dit resulteert ook in een duidelijk en goed doordacht datamodel.

Low code is een moderne manier om snel en met een minimum aan codeerwerk, softwareapplicaties te ontwerpen en te bouwen. Het stelt ontwikkelaars in staat om in rap tempo maar betrouwbaar toepassingen af te leveren. De nadruk ligt hierbij op een goed ontwerp en gebruik van frameworks en services (halfproducten), waardoor veel voorkomende functies niet ontwikkeld hoeven te worden, maar als kant en klare functies gebruikt worden.

Daarnaast maken we altijd gebruik van een API benadering. Dat wil zeggen dat, al vanaf het ontwerp van de software, rekening gehouden wordt met de mogelijkheden om te communiceren met andere systemen (externe applicaties) en devices. Dat noemen wij interfaces.

Op basis van een gelaagde architectuur zijn wij in staat om voor u snel toepassingen te bouwen die uitermate betrouwbaar én toekomstbestendig zijn. De Cloud is ons primaire platform voor deze applicaties.

Het datamodel van de business 

Door veranderende eisen vanuit business en gebruikers worden steeds nieuwe en andere eisen gesteld aan applicaties, denk aan gebruik van mobile devices, web based toegang, werken in de cloud, etc. De manier waarop de applicaties gebruikt worden veranderd. De data (gegevens) van onze business veranderd echter minder snel. Dit zijn de feiten die onze business bepalen (klanten, producten, orders, etc.). Wel wordt het belang van het kunnen beschikken over de juiste en betrouwbare data steeds meer beseft.

De afgelopen jaren heeft als gevolg van agile ontwikkeling, het vastleggen van goed gestructureerde data minder aandacht gekregen. Het vastleggen van een goed datamodel en daarmee ook het bewaken van de datakwaliteit is echter van belang voor het goed en flexibel ontwikkelen en gebruiken van applicaties

Een datamodel is een structuur van data, inclusief een definitie van de elementen in deze structuur. Naast dat deze structuur belangrijk is voor het vastleggen van data is het ook belangrijk voor data-uitwisseling. Uitwisseling van data met andere systemen en organisaties zal steeds meer toenemen. Daarmee is het toenemend belangrijk dat duidelijk is wat de data betekent om misinterpretatie te voorkomen. Een belangrijk aspect van datakwaliteit is de mate waarin data overeenkomt met de werkelijkheid. Als je de werkelijkheid niet goed begrijpt en ook niet goed definieert wat de data betekent dan ontbreekt de basis voor datakwaliteit. Betekenis van data, in de vorm van definities is daarom de belangrijkste onderbouwing waarom datamodellen zo belangrijk zijn voor datakwaliteit. Overigens start dat idealiter op een conceptueel taalniveau, waarbij het nog helemaal niet gaat over data, alleen maar over het beschrijven van de werkelijkheid met net genoeg detail om de scope te begrijpen.

Een ander belangrijke reden waarom datamodellen zo belangrijk zijn vanuit het perspectief van datakwaliteit is dat datamodellen ook regels beschrijven. Denk aan regels die aangeven welke data verplicht zijn, welke waarden ze kunnen aannemen of welke relaties er moeten bestaan tussen data-elementen.

Het datamodel is belangrijk voor:

  • Begrip van de betekenis van de data (werkelijkheid);
  • Betere data integriteit en kwaliteit ;
  • Het afbakenen van de scope van een project ;
  • Efficiente ontwikkeling van business applicaties ;
  • Het efficient uitbreiden en onderhouden van business applicaties;
  • Het bouwen van een data warehouse of business intelligence oplossing ;
  • Lagere kosten voor software ontwikkeling en onderhoud .

Voordelen van de Cloud

Veel bedrijven kiezen voor een Cloudoplossing en behalen interessante voordelen bij het plaatsen van hun applicaties in de Cloud.
Met een Cloudoplossing is het mogelijk om overal en altijd toegang te hebben tot de data. De uptime van een dergelijke oplossing is doorgaans veel beter dan van de verouderde on-premise hardwaretoepassing. Een voorwaarde is wel dat applicaties in de Cloud omgeving (o.a. virtual machines) kunnen draaien.

Wij maken gebruik van Microsoft Azure als platform. Dat kan op verschillende manieren. De keuze voor Private Cloud of Hybride Cloud is sterk individueel en afhankelijk van de bedrijfsstructuur. De verschillende Cloudoplossingen bieden elk verschillende mogelijkheden maar ook verschillende kostenstructuren. Het gebruik van van Cloud diensten gaat inmiddels al veel verder dan alleen het verplaatsen van de benodigde machines (servers) naar een virtuele server in de cloud. In dit geval heb je nog steeds de beheerlasten van deze servers. Tegenwoordig kunnen we steeds meer gebruik maken van cloud services en functies waarbij het gebruik van infrastructuur niet meer specifiek hoeft te worden geregeld. Dit noemen we ook wel ‘serverless’ computing. Op deze manier werk je met zogenaamde “consumption modellen” waarbij je uitsluitend betaalt voor het daadwerkelijk gebruik van de services of functies.

Meer tech-talk?

Er valt zoveel meer te vertellen over de moderne technieken waar wij enthousiast van worden, maar daar wilde we u eigenlijk niet mee lastig vallen. Desondanks praten we er graag over :-)
Neen gerust contact met ons op:

Adres
Blue Ocean Fishing
Zwarteweg 110 d
1431 VM  Aalsmeer

Contactgegevens
✉️  info@blueoceanfishing.com
📞  +31 851 303 250
🛎  Laat iets van je horen

Aanvullende informatie
BTW NL857882338B01
KvK 69461783